2021-03-25 13:17:29• hírek • Szatmár.ro

Még idén felújítják a polgármesteri hivatalt Mezőteremen, de kezdődik a szennyvízhálózat kiépítése is

Tervek Mezőterem községben is vannak szép számmal, már csak a költségvetés hiányzik a beruházások megkezdéséhez. Hogy pontosan milyen megvalósításokat ütne nyélbe idén a község önkormányzata, Tar Miklós polgármester tájékoztatta szerkesztőségünket.

„Egyelőre nagyon nem merünk még belefogni semmibe, hiszen a költségvetés még nem kaptuk meg mi sem, viszont némi tartalékunk maradt előző évről, abból igyekeztünk így az év elején gazdálkodni” – kezdte beszámolóját a polgármester.

Elmondta, hogy az idei esztendő nagy terve a polgármesteri hivatal épületének külső és belső felújítása lenne, amihez hozzátartozik majd a tetőcsere is, a régi lapos bádogtető megérett a cserére. Az elmúlt időszakban pár belső terem némiképp megújult, de az épület nagy része még mindig régi, megkopott küllemét mutatja, ezen most már ideje változtatni.

A nagy renováláshoz hozzátartozik majd a parkoló bővítése és térkövezése, az udvar korszerűsítése, és az épület előtt némi parkosítás is várható. De hogy az idő mégse teljen úgy üresbe, a hivatali épület mellett megkezdődött egy ötbeállós panorámagarázs (sopron) felépítése is, ahol az önkormányzati géppark járműveit fogják parkoltatni a jövőben. A fém szerkezetű csarnokkal jó ütemben haladnak, a mai napon éppen a beállórészek betonozásával foglalatoskodtak a munkások. 



„Sajnos egyéb munkát egyelőre nem tudtunk költségvetés híján leszerződni, viszont terveink vannak szép számmal” – folytatta az elöljáró. Elmondta, hogy 3 kilométer járdakorszerűsítést is terveznek az idei évre, méghozzá Pórteleken, ahol sok helyen egészen rossz állapotban vannak már a járdák, viszont van olyan utca is, ahol egyáltalán nincs. Ezt idén orvosolni szeretné a hivatal.

Vezenden műfüves sportpálya fog épülni az idén: volt a falu központjában egy, a polgármesteri hivatalhoz tartozó épület, amit körülbelül 3 évvel ezelőtt lebontottak, azóta le is pucolták, itt kapna helyet a sportlétesítmény. Ennek a környékét természetesen szeretnék parkosítani is, hogy egy kellemes, szabadidős közeget biztosíthassanak a helybéli fiatalság számára.

Ha nem lesz fellebbezés, a közeljövőben a mezőteremi szennyvízhálózat kiépítése is megkezdődhet

Idén megkezdődhet a mezőteremi szennyvízhálózat kiépítése is – tájékoztatott Tar Miklós. Ebben a hónapban zajlik a licit, amely napokon belül várhatóan le is zárul. A polgármester úgy tudja az Apaserv illetékeseitől, a munkára 4 vagy 5 cég jelentkezett. Közülük kellett kiválasztani a kivitelezőt. Ha ez megtörténik, és nem lesz fellebbezés, akkor hamarosan kezdetét veheti a hálózat kiépítése.

A földgáz bevezetéséről is beszélnek

A földgáz bevezetése is téma az önkormányzatnál, viszont ennek megvalósítása egy különösen bonyolult folyamat: egyfelől önerőből egy ilyen beruházás nem kivitelezhető, ahogyan az önálló pályázatok sikerére is kis esély mutatkozik, hiszen a finanszírozáshoz legalább 1000 szerződést kellene felmutasson egy község, amire nem igazán van lehetőség. Éppen ezért a leginkább járható út egy olyan községek-közi csoportosulás létrehozása lenne, mely során több önkormányzat együtt pályázna a szolgáltatásra. Ez esetben legalább 3000 előszerződést kellene felmutatni, ami több község együttműködése révén akár kivitelezhető is lenne – magyarázta Tar Miklós polgármester. „Sok konkrétum egyelőre még nincs, de reméljük, hogy jó irányba tapogatózunk” – fogalmazott.

Miután tavaly befejeződött a kis kultúrotthon, azaz a községi lakodalmas terem felújítása, jelenleg a függönyök és sötétítők vannak előkészületben – a polgármester szerint nemsokára ez is elkészül, így egy nagyon takaros, kellemez környezetet nyújtó helyszín lesz ez a rendezvények lebonyolítására.

A tervekkel kapcsolatban Tar elmondta, nemrég benyújtottak a környezetvédelmi minisztériumhoz egy 500 000 lej értékű pályázatot, mely révén a község közvilágítását bővítenék és korszerűsítenék, ugyanakkor előkészülőben van két másik beruházás dokumentációja is, amelyekre szintén szeretnének finanszírozást szerezni a környezetvédelmi alapból. Az egyik a mezőteremi orvosi rendelő felújítása lenne, a másik a nagy iskola hőszigetelése.

„Egyelőre más jellegű, nagy beruházásokban nem gondolkodhatunk, hiszen, ha idén megkezdődik a szennyvízhálózat építése, fel lesz túrva a fél falu, így olyan téren próbálunk inkább most fejleszteni, amit nem befolyásol a csatornahálózat kiépítése.” – zárta a beszélgetést a polgármester.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: